free simple web templates

Hírek


Jelentkezz barlangásznak ITT!


2020.:

Zentai Ferencre emlékezünk
2020. január 27-én, 82. évében elhunyt Zentai Ferenc a Ságvári Endre Gép- és Híradásipari Technikum volt mérnöktanára, a Fejér megyei barlangkutatás megteremtője.
Eszembe jut, amikor közel hatvan évvel ezelőtt megismerkedtünk. Felvételiztem a technikumba, és a felvételi bizottságban ült egy fiatal tanár, előtte az asztalon egy nagy fehér kristály, amilyet még sosem láttam. Mint később megtudtam ez egy aragonit tömb volt, a Szemlő - hegyi barlangból.
Ettől az időtől ismerem Zentai tanár urat.
Ki is volt Ő? Nagyon nehéz megmondani. Mondhatjuk, hogy mérnök, hogy tanár, vagy azt, hogy barlangkutató, turista, és bármeddig is soroljuk, az igazi énjét nagyon nehéz megfogalmazni, mert mind ez volt egyszerre. Nagyon sok tanítványának a példaképe lett.
A középiskolát ugyanott járta ki, ahol később egész életében tanított. A villamosmérnöki kar elvégzése után volt iskolájának lett gyakorlati oktatója. Tanárként mindent megtett, hogy a hozzá kerülő fiatalok ne csak megtanulják, de szeressék is meg a szakmát. Folyamatosan képezte magát, hiszen ebben az időben gyorsult fel az elektronika fejlődése.
Frici bácsi - ahogy diákjai és barátai is hívták-, nem elégedett meg szakmája gyakorlásával, mindent igyekezett megtanulni, kipróbálni lehetőleg magas fokon. Említhetjük többek között a fotózást, vagy turisztikát, ásványgyűjtést, csillagászatot.
Így került kapcsolatba a barlangkutatással is, és a kor nehézségei ellenére 1961-ben megalapította
diákjaival az Alba Regia Barlangkutató Csoportot.
Az első évben megismerkedtek a barlangjárás és kutatás alapjaival, de 1962-ben már elkezdték a feltáró kutatást is a Tési-fennsíkon.
A terület nem volt ismert, sokan reménytelennek ítélték az ottani feltáró kutatást, de az Ő lelkesedése és kitartása nem ismert határokat, főleg akkor, amikor a kor két jelentős tudósa, dr. Kessler Hubert és prof. Papp Ferenc is támogatta.
A kutatás eredményes folytatásához különféle méréseket kellett végezni, ezért megkeresett minden szervezetet és embert, akiről azt gondolta, hogy segíthet a munkában. Így sikerült komoly támogatót találni dr.Zsuffa István személyében, és a Vízügyi Igazgatóságnál.
A kor méréstechnikája nagyon kezdetleges volt, ezért képzettségét kihasználva újabb és újabb mérőeszközöket alkotott, amelyek egyszerűségükkel rendszeresen elkápráztatták a szakembereket.
Volt olyan műszere, amelyet később a bauxitbányászat hasznosított napi munkájában.
A kutatás rendszeresen folyt, a diákja mellet egyre többen csatlakoztak a csoporthoz máshonnan is. A kitartás meghozta eredményét, egyre másra tártunk fel új barlangokat.
Jó visszaemlékezni arra, hogy milyen lelkesen és szakmai alázattal szervezte a feltárásokat, az ellátást, szerszámokat, eszközöket, és olyan embereket, akik gyakran nem voltak barlangászok, de örömmel segítették munkánkat.
Ennek a kitartó és közös tevékenységnek lettek eredményei a Tési-fennsík barlangjai, és ezek között a legjelentősebb az „Alba-Regia” Barlang, amely hossza több, mint három kilométer, és mélysége is meghaladja a 200 métert.
Frici bácsi példája ma is él, ennek nyomán nemzedékek gyarapították a csoport hírnevét.
Nyugtalanul figyeltük egészségi állapotát az utóbbi években, különösen az elmúlt esztendőben.
Örültünk, hogy nyolcvanadik születésnapját együtt ünnepelhettük csőszpusztai kutatóállomásunkon.
Búcsúzunk Tőled, ahogy emlékünkben megmaradtál, és a csőszpusztai barlangászok megörökítettek Téged a barlangász utókor számára: „ Megismerni a Zentait pöttöm szandáljáról, mamut-fényű lámpájáról, kék svejci sapkájáról.”Isten veled Frici bácsi! Emlékedet szívünkben megőrizzük!
Pék József2019.:

Csoportunk rendezte idén május 24-26 közt a Hágó-kupát. A helyszín a méltán népszerű és igen látványos bakonynánai Római-fürdő szurdok környéke volt, a versenyzők itt mérhették össze kötéltechnikai és egyéb barlangász képességeiket. A megmérettetésen 32 csapat indult, ami valószínűleg új rekord a verseny történelmében. Az eseményen nemcsak a felnőttek, de a legfiatalabbak is versenyezhettek egy játékos feladatokkal teli pályán. A rendezvény hangulata végig kiváló volt a csapatverseny közben, és szombat este az Adrenalin Tourist Rock Band koncertje alatt is.
Ezúton is gratulálunk a győzteseknek és a verseny összes résztvevőjének.

Az idei barlangnap keretén belül megrendezett Marcel Loubens Vándorkupán a jól összeszokott triónk: Kökény Áron, Mihályi Tibor, Gyolcsos Ferenc újra elhozta a fődíjat, immáron negyedszerre.

Idén októberben a 26. Lakatos-kupán egyesületünk tagjai is részt vettek. Bár az időjárás nem volt kegyes hozzánk, II. helyezést sikerült elérnie a szokásos versenyző csapatunknak.2018.:

Idén májusban, a jubileumi 25. Hágó-kupán I. helyezést ért el csoportunk a már jól bevált versenyzőkkel. így nemcsak a vándorkupát, de a jövő évi rendezés jogát is megnyertük.

Budapest-Nagykovácsiban megrendezett MKBT Barlangnapon tovább folytatódtak a sikerek, újra miénk lett a Marcel Loubens Vándorkupa zsinórban harmadjára.


2017.:

Május 26-28 közt, Pilisborosjenő közelében a Kevély-nyergen megrendezett Hágó-kupán, a jól összeszokott Alba Regiás csapat indult (Kökény Áron, Mihályi Tibor, Gyolcsos Ferenc). A dobogó legfelső fokáról éppen csak lecsúszva, II. helyezést tudtak elérni.

Júniusban, a Szögligeten megrendezett 61. MKBT barlangnapon ismét jól versenyzett csapatunk, így idén is első helyezést ért el a Marcel Loubens Vándorkupán.

Idén az MKBT által alapított, az éves központi barlangász vizsgán legjobb eredményt elért „Mi kutyánk kölyke díjat” vehette át Rotter András csoporttagunk, Technikai-1-es kategóriában. Gratulálunk neki.


2016. 07. 26. 15:30:


A Tatabánya mellett nyíló Szelim-barlangban megrendezett 2016. évi Hágó-kupán a Csoportunkat képviselő Gyolcsos Ferenc- Kökény Áron- Mihályi Tibor összetételű csapatunk II. Helyezést ért el, míg Mihályi Tibor (Gebe) egyéniben a kimagasló I. Helyen végzett. Gratulálunk!


A Pilisben megtartott 2016. évi Barlangnapon 40 év után ismét albaregiás siker született a barlangi ügyességi versenyen. Összeszokott "aranycsapatunk" ( Gyolcsos Fecó - Kökény Áron - Mihályi Tibor) mindenkit messze felülmúló teljesítménnyel I. Helyezést ért el, így újra hozzánk került a Marcel Loubens Vándorkupa. Köszönjük, szép volt fiúk!


Hagyományos NYÁRI KUTATÓTÁBOR 2016.08. 13-tól 20-ig , Csőszpuszta Alba Regia Barlangkutató Állomás
Célja: Barlangi feltárások, barlangbejáratok állagvédelme, tanösvény kialakítása a Doboshegyi-barlang vízgyűjtő területén, kutatóház TMK.


2015. 07. 03. 12:30:

Alba Regia - BABESZ közös tábor Csőszpusztán: 2015. július 4-12.
Célja: az I.-65.sz időszakos víznyelő feltárása
Alba Regia barlangkutató nyári tábor Csőszpusztán: 2015. augusztus 14-23.
Célja: Feltárások a nagyobb létszámot igénylő munkahelyeken.


2012. 06. 23. 17:58:
Új album került fel, több mint 600 képpel az idei T1-es tanfolyamunkról. Készült egy kis zenés összeállítás, de csak a képek töredékéből. Íme:


2012. 06. 05. 12:00:
A 2011. évi Cholnoky Jenő Karszt- és Barlangkutatási Pályázaton csoportunk második helyezést ért el.


Köszönetnyilvánítás

Az ALBA REGIA BARLANGKUTATÓ CSOPORT a 2014. évben 265.507 Ft-ot kapott a 2013. adóévi SZJA 1 %-ból, amelyből 80.000 Ft-ot működési költségeire, 185.507 Ft-ot a barlangkutatás cél szerinti költségeire fordított. Tartalékolt összeg nulla forint. KÖSZÖNJÜK!


Az ALBA REGIA BARLANGKUTATÓ CSOPORT 2013. évben 375 082 Ft-ot kapott a 2012.adóévi SZJA 1%-ból, amelyből 112 082 Ft-ot a kutatóállomás működési költségeire fordított, 263 000 Ft-ot a barlangkutatás költségeire cél szerint használt fel. Tartalékolt összeg 0 Ft. KÖSZÖNJÜK!


Az ALBA REGIA BARLANGKUTATÓ CSOPORT 2012. évben 253 230 Ft-ot kapott a 2011.adóévi SZJA 1%-ból, amelyből 75 000 Ft-ot a kutatóállomás működési költségeire fordított, 178 230 Ft-ot a barlangkutatás költségeire cél szerint használt fel. Tartalékolt összeg 0 Ft. KÖSZÖNJÜK!


Az ALBA REGIA BARLANGKUTATÓ CSOPORT 2011. évben 273 795 Ft-ot kapott a 2010.adóévi SZJA 1%-ból, amelyből 82 138 Ft-ot a kutatóállomás működési költségeire fordított, 191 657 Ft-ot a barlangkutatás költségeire cél szerint használt fel. Tartalékolt összeg 0 Ft. KÖSZÖNJÜK!


Az ALBA REGIA BARLANGKUTATÓ CSOPORT 2010.évben 397.843,-forintot kapott a 2009. adóévi SZJA 1%-ból, amelyből 119.353 Ft-ot a kutatóállomás működési költségeire fordított, 278.490.-Ft-ot a barlangkutatás költségeire cél szerint használt fel. Tartalékolt összeg 0 forint. KÖSZÖNJÜK!


Az ALBA REGIA BARLANGKUTATÓ CSOPORT 2009. évben 340.360 Ft-ot kapott a 2007. és 2008. adóévi SZJA 1%-ból, amelyből 102.108 Ft-ot a kutatóállomás működési költségeire fordított, 238.252 Ft-ot a barlangkutatás költségeire használt fel. Tartalékolt összeg: 0 Ft. KÖSZÖNJÜK!

Elérhetőségeink

Székhely és levelezési cím:

8044 Kincsesbánya
Kincsesi út 2.

Telefonszám

+3622418224

Kutatóállomás

8109 Tés-Csőszpuszta